Spring naar inhoud

Activiteiten in 2020

januari 10, 2022

Sinds 1994 ondersteunt de Stichting Steun India diverse educatieve projecten in West Bengalen. Met de financiële hulp vanuit de Kempen zijn enkele basisscholen en een eerste hulppost gebouwd in dit achtergebleven deel van India. Onze contactpersoon in India is fr. Christopher Bara, een Indiase priester. Zijn priesteropleiding werd betaald via de pauselijke missiewerken Nederland.

De klimaatverandering die wereldwijd plaatsvindt, laat ook in India zijn sporen na.

Lange periodes van droogte, afgewisseld met overvloedige regenval zijn ook in West Bengalen steeds extremer. Het werkgebied van Christopher ligt in de delta van de rivier de Ganges. Bovendien werd ook dit gebied getroffen door de wereldwijde Coronapandemie die in 2020 iedereen in zijn greep kreeg. De contacten werden onderhouden via email met het bisdom Raiganj en middels Appcontact met priester Christopher Bara.

Aangezien de bevolking totaal afhankelijk is van de opbrengst van de landbouw, leveren grillige weersomstandigheden al snel grote problemen op. De extra noodhulp vanuit Nederland is ook daarom zeer welkom.

Christopher is  druk met het runnen van een school en het daaraan verbonden internaat. Bovendien bezoekt hij zeer regelmatig de wat meer afgelegen dorpen in het  werkgebied en biedt sociale ondersteuning.

Vanaf februari 2020 is er een aspirantbestuurslid: Marieke Widlak.  Zij bezocht in januari 2020 het werkgebied van Christopher en heeft alle scholen kunnen bezoeken die met ondersteuning vanuit Knegsel zijn gebouwd. Er wordt een professionele film gemaakt over de stichting en haar werkzaamheden.

Door de Corona perikelen kunnen we helaas alleen nog digitaal vergaderen.

Acties om geld in te zamelen zijn onmogelijk i.v.m. de pandemie.

Vanaf augustus 2020 is er een nieuwe contactpersoon in India als opvolger van Amrit Xalxo,  rev. Fulgence Tigga, de bisschop van Raiganj. Vanwege nieuwe regels rondom donaties aan christelijke organisaties in India is het moeilijker geworden om gelden over te maken rechtstreeks naar het bisdom. Dit verloopt nu via een landelijke bank in New Dehli.

De film “Centen van Knegsel” werd uitgezonden op 15 november om 23.00 uur op NPO 3 bij BNN VARA. Eerder was de film ook al vertoond in de bioscoop.  “De thematiek van ontwikkelingssamenwerking is complex, met deze film wil ik andere mensen aansporen hun eigen zoektocht te ondernemen”, aldus filmmaakster Marieke Widlak. Zij neemt op termijn de taak binnen het bestuur over van haar grootvader.

In december 2020 vond de jaarlijkse houtkoopdag van de gemeente Eersel plaats, waarvan de opbrengst voor een laatste keer ten goede zou komen aan de Stichting Steun India. Dit evenement ging door als digitale veiling.

Annemiek van Dooren, secretaris

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: