Spring naar inhoud

Eenmaal… andermaal… verkócht!

januari 2, 2010

De opbrengst van de jaarlijkse gemeentelijke houtveiling gaat naar goede doelen. Dit jaar was één van de twee geselecteerde goede doelen de Stichting Steun India. Een impressie!

Op maandagochtend 28 december kun je om 9.00 uur de kettingzaag van Harrie Hoppenbrouwers al horen ronken op de Buikheide in Vessem. Een flinke rechtopstaande boomstam wordt gevierendeeld. Een ferme scheut olie erin, lucifer erbij en de sfeermaker wordt aangestoken. Voorlopig levert dat vooral rook op, “mèr dè is mee un kwartierke un goei vlam”, volgens Harrie.

Langzaam verzamelen de gegadigden voor een partij stookhout zich rond de vuurkorf. Rond kwart over negen opent een vertegenwoordiger van de gemeente de veiling. Hij legt uit dat deze traditie van de houtveiling al jaren bestaat, de gemeente hecht eraan om deze in stand te houden, inclusief de schenking aan een goed doel. Nadat de opbrengst van vorig jaar zijn weg vond naar Peru, zullen dit jaar het missiecomité uit Wintelre en de Stichting Steun India uit Knegsel zorgen dat het geld terecht komt bij ontwikkelingsprojecten in Indonesië en India.

Vervolgens legt Harrie “Hop” uit hoe een en ander in zijn werk gaat. Er liggen 30 zogenaamde ´kavels` klaar, die keurig zijn genummerd. Per kavel kan worden geboden, Harrie stelt een startbedrag voor, waarna telkens met 5 euro het bod kan worden verhoogd. De kooplustigen verzamelen zich rond de eerste stapel en het bieden kan beginnen. Als een volleerde veilingmeester brengt hij de stapels hout, “dees joar verrèkkes goei hout, echt Amerikaans eiken”, letterlijk aan de man.

Hout kopen is kennelijk een mannenzaak, alhoewel sommige vrouwen mee zijn gekomen om te helpen bij het sjouwen en opladen. Als alle stapels zijn geveild glimlacht Harrie van oor tot oor als hij hoort dat de opbrengst alle vorige veilingen overtreft!

“Boter bij de vis en gelijk opladen en meenemen” , is ook een van de spelregels.
Daar is op gerekend: auto´s met alle mogelijke karretjes, zelfs tractoren plus aanhanger rijden tot bij de verkochte kavels. Dan kan het grote zaagfestijn beginnen! Een familie heeft zelfs een enorme blauwe container geregeld om de verschillende houtstapels gezamenlijk uit het bos te vervoeren; die zullen het niet koud hebben komend jaar!
Ter verhoging van de ambiance hebben mensen van de beide profiterende goede doelen gezorgd voor koffie, warme chocolademelk en erwtensoep. Na gedane arbeid gaan die erin als koek!

In 3 uur tijd is al het hout spoorloos verdwenen, slechts een smeulend vuur herinnert aan een fantastisch eindejaars evenement dat voor onze stichting 1600 euro oplevert. Beter vuurwerk kunnen we ons niet wensen…!

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: