Spring naar inhoud

Christopher Bara bezoekt de Meester Gijbelsschool

oktober 23, 2009

Dertig paar verwachtingsvolle ogen kijken Christopher Bara aan als hij op woensdagmorgen 21 oktober het lokaal binnenstapt waar de groepen 7 en 8 hem opwachten. Een vrolijk “ good morning!” wordt onmiddellijk beantwoord met “ good morning to you”, zoveel Engels kennen de jongens en meisjes van de Meester Gijbelsschool wel. Terwijl we kijken naar een filmopname over het werkgebied in West-Bengalen, komen de vragen los. Ruim een uur lang beantwoordt Christopher vragen over het leven in India, de verschillen tussen Nederland en West-Bengalen. Sommigen stellen hun vraag zelfs in keurig Engels. “How old are you?” willen ze weten en “ do you have a dog?”. Ook de vertoonde beelden roepen vele vragen op. “Wat eten de kinderen op de kostschool?” “ Hoe vaak zien ze hun ouders?” en “ Hebben jullie ook vakanties?” We doen ons best om alles uit te leggen en te vertalen. Christopher vertelt over de dagindeling op zijn school, over vroeg opstaan, leren op school, huiswerk maken en werken op het land. Leven zonder televisie of computer, met elektriciteit die vaak uitvalt en WC´s waar je zelf een emmer water door moet spoelen.

Na de pauze bezoekt Christopher de andere klassen, te beginnen met de kleuters. Nadat ze over hun eerste schroom heen zijn komen ook daar de vragen los. Christopher bedankt alle kinderen die zo hard hebben gelopen in mei, om geld in te zamelen en hij legt uit waarvoor al dat geld gebruikt zal worden. Dat ze een soort dokterspost zullen gaan bouwen waar alle zieke mensen uit de afgelegen dorpen hulp kunnen komen vragen.

Christopher Bara op bezoek

Christopher Bara op bezoek

De oudere leerlingen vragen aan Christopher om iets op het bord te schrijven in het Hindi. “Het lijkt wel Chinees”, het is vast héél moeilijk om die krullende letters te leren lezen en schrijven, denken ze. En de juffrouw merkt op dat ze die mooie letters voorlopig niet zal uitvegen! Ook deze groepen begrijpen heel goed hoe bevoorrecht ze zijn, hier in het westen, bij het zien van de beelden uit het verre India.

Al met al een bijzonder leerzame woensdagochtend voor alle kinderen die Christopher Bara, waarover ze al zoveel hebben gehoord, nu met eigen ogen hebben gezien en waaraan ze al hun vragen hebben kunnen stellen.

En als ik Christopher aan het eind vraag welke vraag hij het grappigste vond antwoordt hij:  “De kinderen die vroegen, hebben jullie ook een kapper in India?”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: